Prostat Nedir
24 Eylül 2018

PROSTAT NEDİR?

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Kalın bağırsağın alt kısmının önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Prostat bezi yaşlanma ile birlikte büyüme eğilimindedir.

PROSTAT BÜYÜMESİ NEDİR?

Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)olarak bilinen iyi huylu prostat büyümesi, prostat bezinin büyüyerek idrar yolunu sıkıştırıp daraltması olarak tanımlanabilir.

Prostat büyümesi yaygın olarak görülen, hayati risk taşımayan ancak hastanın hayat kalitesini azaltan bir rahatsızlıktır. Halk arasında “prostat” olarak bilinen İyi Huylu Prostat Büyümesi idrar kesesinin tam boşaltılamamasına ve tedavi edilmezse; idrarın böbreklere kaçıp, işlevsel bozukluğa yol açmasına sebep olabilir.

 

PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat salgı bezindeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal büyümesi sonucunda oluşan Prostat Kanseri, tedavi edilmediği takdirde lenf ve kan damarları aracılığıyla çevredeki dokulara yayılabilir. Erken teşhis edilmeyen prostat kanseri, başta lenf düğümleri ve kemikleri daha sonra ise akciğerleri, karaciğeri ve diğer organları etkileyebilir.

Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın görülen kanser türlerinin başında yer alır. Prostat kanserinin etkileri uzun süre hissedilmeye bilir ve belirtiler şiddetlendiği zaman tedavi güçleşebilir. Bu sebeple uzmanlar erkeklerin özellikle orta yaşlara geldiğinde rutin muayeneler yaptırmalarını ve doktor kontrolüne gitmelerini önermektedirler.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe aşağıdaki bazı şikayetlere yol açabilir

  • Sık idrara çıkma
  • Gece idrara kalkma
  • Kesik kesik idrar yapma
  • Zor idrar yapma
  • Ağrılı idrar yapma
  • Kanlı idrar
  • Kanlı meni
  • Bu şikayetlerinizin olması prostat kanseri olduğunuzu göstermez ama bir ipucu olabilir.

TEDAVİSİ NEDİR?

Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın evresine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Aktif izlem, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (Radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi ve kemoterapi farklı evrelerde uygulanabilir.

 

KORUNMA NASILDIR?

Tüm kanserlerde olduğu gibi sağlıklı beslenme alışkanlıkları prostat kanseri riskini azaltabilir. Bunun yanında birinci derece akrabaları arasında prostat kanseri görülen erkekler risk altındadır. Erkeklerin 40 yaşından itibaren düzenli olarak üroloji hekimine giderek muayene olması gerekmektedir.!